Ποία η σχέση της γεροντικής ξηροστομίας και του συνδρόμου Sjőgren;

alt

Pitsikakis  Konstantinos,MD, Otorhinolaryngologist, Syros,Cyclades, Greece

Η ξηροστομία αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα στα ηλικιωμένα άτομα. Από έρευνες που έχουν γίνει, έχει φανεί ότι 40% των ξηροστομιών στα ηλικιωμένα άτομα οφείλονται στο σύνδρομο Sjögren. 

Το σύνδρομο Sjogren είναι μια πολυσυστηματική εξωκρινοπάθεια  με  ξηροστομία και εκτεταμένη εξωαδενική συμμετοχή. Οι εξωκρινείς εκδηλώσεις του συνδρόμου Sjogren αφορούν το στόμα, φάρυγγα, επιπεφυκότες, ρινικό βλεννογόνο, έσω ώτα, κολπικό βλεννογόνο, το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα.Η μη εξωκρινής συμμετοχή στο σύνδρομο περιλαμβάνει τις αρθρώσεις, το θυρεοειδή αδένα, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό,  το αγγειακό και το κεντρικό νευρικό  σύστημα. Το σύνδρομο Sjögren παραμενει μια από τις περισσότερο αδιάγνωστες καταστάσεις, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα, καθώς τα κύρια συμπτώματα ξηρότητας, που χαρακτηρίζουν τη νόσο αποδίδονται συνήθως στο προχωρημένο της ηλικίας ή στη λήψη φαρμάκων, πράγμα που καθυστερεί την διάγνωση.


Αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση συνεπάγεται σημαντική σωματική, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση στα ηλικιωμένα άτομα. Γιαυτό επιβάλλεται να γίνεται εκτίμηση των εξωκρινών και μη εξωκρινών στοιχείων της νόσου με τη συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου, στοματολόγου, ρευματολόγου και οφθαλμιάτρου.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Al-Hashimi I. Xerostomia secondary to Sjogren's syndrome in the elderly: recognition and management. Drugs Aging. 2005;22(11):887-99.


Flag Counter

///