PREZOLON

Prezolon® (Prednisolone, Πρεδνιζολόνη)

1. Συνθετικό γλυκοκορτικοειδές

Δισκία 5 mg

1.2 Σύνθεση: Δραστική ουσία: Prednisolone (Πρεδνιζολόνη)

Έκδοχα: Lactose monohydrate, Starch maize, Talc (purified) , Magnesium stearate

1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή: Δισκία για λήψη από το στόμα.

1.4 Περιεκτικότητα σε δραστική ουσία: Κάθε δισκίο περιέχει 5 mg prednisolone

1.5 Περιγραφή- Συσκευασία: Τα δισκία ΡRΕΖΟLΟΝ  είναι μικρά, στρογγυλά, άσπρα δισκία με χαραγή. Το κουτί  περιέχει 30 δισκία σε 3 blister (κάθε blister

περιέχει 10 δισκία).

1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Το ΡRΕΖΟLΟΝ ανήκει στην κατηγορία των συνθετικών γλυκοκορτικοειδών.

1.7 Υπεύθυνος κυκλoφορίας: NYCOMED HELLAS SA

Λεωφ. Κηφισίας 196, 15231 Χαλάνδρι, Αθήνα Τηλ 210 6729570, FAX 210 6729571

1.8 Παρασκευαστής: ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, Λεωφ Κηφισού 132, 121 31 Περιστέρι Αθήνα Τηλ 210 5702 199

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

2.1 Γενικές πληροφορίες: Το ΡRΕΖΟLΟΝ  περιέχει πρεδνιζολόνη ως δραστική ουσία. Η πρεδνιζολόνη είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές και

συγκεκριμένα είναι ένα συνθετικό παράγωγο της κορτιζόλης, η οποία είναι ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων. Η πρεδνιζολόνη έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.

2.2 Ενδείξεις:Το πρεδνιζολόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ή για την αποφυγή υποτροπών:

·         Ρευματοειδών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων και των κολλαγονώσεων, όπως οξεία και χρόνια ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος κλπ.

·         Παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση, σαρκοείδωση, τοξικό πνευμονικό οίδημα κλπ.

·         Παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn κλπ

·         Παθήσεων των νεφρών, όπως νεφρωσικό σύνδρομο, σπειρματονεφρίτιδες κλπ.

·         Παθήσεων του αίματος και κακοήθων συστηματικών παθήσεων, όπως αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, θρομβοκυτοπενική πορφύρα, κακοήθεις όγκοι (σε συνδυασμό με χημειοθερπεία ή χωρίς χημειοθερπεία) κλπ.

·         Νευρολογικών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό οίδημα, νευρίτιδες, πολυνευροπάθειες κλπ.

·         Παθήσεων του δέρματος, όπως σοβαρό φαρμακευτικό εξάνθημα, σύνδρομο Lyell, κνίδωση, οίδημα του Quincke, ερυθροδερμία. πέμφιγα κλπ.

Επίσης το ΡRΕΖΟLΟΝ  χρησιμοποιείται ως θεραπεία υποκατάστασης σε

·         Πρωτοπαθή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων (νόσος Addison)

·         Δευτεροπαθή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων, π.χ. σύνδρομο Sheehan

·         Αδρενογενετικό σύνδρομο.

2.3 Αντενδείξεις: Οι αντενδείξεις του ΡRΕΖΟLΟΝ  περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων. Θα πρέπει όμως πάντα να σταθμίζεται ο δυνητικός κίνδυνος σε σχέση με το προσδοκώμενο ευεργετικό φαρμακολογικό αποτέλεσμα. Οι σημαντικότερες από τις αντενδείξεις είναι οι εξής:

Υπερευαισθησία στην πρεδνιζολόνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα, ιογενείς λοιμώξεις, γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό έλκος, απλός οφθαλμικός έρπητας, γλαύκωμα, σοβαρή οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, ψυχώσεις, αμέσως πριν και μετά

προφυλακτικό εμβολιασμό, καρδιοπάθεια ή υπέρταση με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, συστηματική μυκητίαση, φυματίωση, βαριά νεφροπάθεια, λοιμώδη νοσήματα, λέμφωμα μετά από αντιφυματικό εμβόλιο, βαριές μυοπάθειες (με ­

εξαίρεση τη βαριά μυασθένεια).

Σε οξείες και χρόνιες βακτηριακές και αμοιβαδικές λοιμώξεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, φυματίωση, θρομβοεμβολικές διεργασίες και καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Η χορήγηση πρεδνιζολόνης πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μόνο με σύγχρονη θεραπευτική αγωγή της βασικής ασθένειας.

Σε ψυχιατρικό αναμνηστικό είναι απαραίτητος ο νευρολογικός έλεγχος και η χορήγηση πρεδνιζολόνης πρέπει να γίνεται μόνο αν η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή.

2.4 Eιδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση:

2.4.1 Τα γλυκοκορτικοειδή πρέπει να χρησιμοποιούνται στη χαμηλότερη δυνατή δοσολογία και για τόσο χρόνο, όσος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του επιθυμητού φαρμακολογικού αποτελέσματος.

-Πριν από την έναρξη της θεραπείας με πρεδνιζολόνη, θα πρέπει να αποκλεισθεί ότι ο ασθενής έχει γαστρεντερικό έλκος. Για την πρόληψη εξελκώσεων στο γαστρεντερικό σύστημα σε ασθενείς με προδιάθεση, συνιστάται χορήγηση αντιόξινων και προσεκτική εξέταση.

-Κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας θεραπείας με γλυκοκορτικοειδή, συνιστάται ο έλεγχος για έκδηλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η δίαιτα του ασθενούς πρέπει να είναι πλούσια σε κάλιο, λεύκωμα και βιταμίνες και να είναι φτωχή σε λίπη, υδατάνθρακες και χλωριούχο νάτριο.

-Η μακροχρόνια χορήγηση γλυκοκορτικοειδών οδηγεί σε καταστολή του άξονα Υποθαλάμου-Υπόφυσης, δηλαδή σε αναστολή της φλοιοεπινεφριδικής λειτουργίας. Ο βαθμός της αναστολής αυτής εξαρτάται από τη δόση και την ισχύ του χορηγού­

μενου κορτικοστεροειδούς, από τη συχνότητα και τον τρόπο χορήγησής του στη διάρκεια του 24ώρου, από την ημιπερίοδο ζωής του στους ιστούς και από τη συνολική χρονική διάρκεια της θεραπείας.

Σημειώνεται ότι η κατασταλτική ενέργεια των γλυκοκορτικοειδών στον άξονα Υποθαλάμου-Υπόφυσης είναι εντονότερη και πιο παρατεταμένη, όταν χορηγούνται τις νυχτερινές ώρες.  Σε φυσιολογικά άτομα δόση 1 mg δεξαμεθαζόνης χορηγούμενης

τη νύχτα αναστέλλει την έκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης της υπόφυσης για 24 ώρες.

-Κατά τη μακροχρόνια θεραπεία συνιστάται συχνότερη εξέταση από τον γιατρό.

Η διακοπή της μακροχρόνιας θεραπείας πρέπει να γίνεται σταδιακά. Η δόση πρέπει να μειώνεται βαθμιαία, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Αιφνίδια ή απότομη μείωση της δόσης γλυκοκορτικοειδών ενδέχεται να προκαλέσει  σύνδρομο απο­

στέρησης , που χαρακτηρίζεται από οξεία φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια με μυϊκή αδυναμία, υπόταση, υπογλυκαιμία, ναυτία, εμέτους. ανησυχία. μυαλγία, αρθραλγίες.

-Μετά τη διακοπή της θεραπείας και σε περιπτώσεις ιδιαίτερου stress, ενδείκνυται η αγωγή υποκατάστασης.

2.4.2 Κατά την εγκυμοσύνη το ΡRΕΖΟLΟΝ  θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αν μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής με ΡRΕΖΟLΟΝ , ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

2.4.3 Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ρ ΡRΕΖΟLΟΝ  , ο θηλασμός δεν επιτρέπεται.

2.4.4 Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη χορήγηση πρεδνιζολόνης σε παιδιά.

2.4.5 Το ΡRΕΖΟLΟΝ   δεν επιδρά στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

2.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες:

Η θεραπεία με PREZOLON μπορεί να έχει επίδραση στη θεραπεία με άλλο φάρμακο ή να επηρεάζεται οπό τη θεραπεία  με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται συγχρόνως Συγκεκριμένα:

-Η σύγχρονη χορήγηση υδαντοϊνών, βαρβιτουρικών, εφεδρίνης ή ριφαμπικίνης μειώνει τη δραστικότητα του PREZOLON.

Η σύγχρονη χορήγηση οινοπνεύματος ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών ενισχύει την ελκογόνο δράση του PREZOLON.

-Όταν το PREZOLON χορηγείται ταυτόχρονα με καλιοπενικά διουρητικά ενισχύεται η υποκαλιαιμία, ενώ όταν χορηγείται ταυτόχρονα με δακτυλίτιδα υπάρχει κίνδυνος τοξικού δακτυλιδισμού (από καλιοπενία).

-Η σύγχρονη χορήγηση PREZOLON με κουμαρινικά αντιπηκτικά επηρεάζει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών (συνήθως μειώνει την δράση αυτών)

-Απαιτείται αύξηση της δόσης της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών από του στόματος, όταν αυτά χορηγούνται ταυτόχρονα  με PREZOLON.

-Στην περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής με PREZOLON 8 εβδομάδες πριν και μέχρι 2 εβδομάδες μετά την ενεργό ανοσοποίηση, η ανοσοποιητική δράση θα μειωθεί ή θα εξουδετερωθεί πλήρως.

Λόγω των πιθανών αλληλεπιδράσεων του PREZOLON" με άλλα φάρμακα, πριν χρησιμοποιήσετε το PREZOLON" ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε άλλο φάρμακο που τυχόν λαμβάνετε.

2.6 Δοσολογία: Τα δισκία λαμβάνονται από το στόμα και καταπίνονται αμάσητα μαζί με λίγο υγρό. Η δασολογία καθορίζεται από το γιατρό ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της πάθησης. Αν ο γιατρός δεν ορίσει διαφορετικά, η συνήθης δοσολογία είναι 25-50mg την ημέρα για τους ενήλικες και 1 -5 mg/kg βάρους σώματος την ημέρα για τα παιδιά. Μετά την υποχώρηση των οξέων συμπτωμάτων, συνιστάται σταδιακή ελάττωση της δόσης. Γενικά η δόση συντήρησης είναι 5-12,5 mg ημερησίως για τους ενήλικες και 0,25 -0,5 mg/kg βάρους σώματος την ημέρα για

τα παιδιά. Σε περιπτώσεις μακροχρόνιας θεραπείας, η δόση συντήρησης συνιστάται να μην υπερβαίνει τα 7,5 mg ημερησίως για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά να μην υπερβαίνει τη δόση που θα ορίσει ο γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση.

Η θεραπευτική αγωγή, για ενήλικες και παιδιά, μπορεί να γίνει με:

·         εφάπαξ χορήγηση της ημερήσιας δόσης, το πρωί.

·         χορήγηση της διπλάσιας δόσης μέρα παρά μέρα το πρωί.

·         διακοπτόμενη θεραπεία (π.χ. λήψη τις 3 από τις 4 ημέρες)

Η διάρκεια της θεραπείας και η δοσολογία, που συνιστώνται από το γιατρό, πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά. Επανέναρξη της θεραπείας δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη συμβουλή και τις ειδικές οδηγίες του γιατρού.

2. 7 Υπερδοσολογία -Αντιμετώπιση:

Υψηλές αρχικές δόσεις συνήθως δεν προκαλούν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες Δόσεις που υπερβαίνουν την εξατομικευμένη δόση συντήρησης (συνήθως όχι περισσότερο από 7,5 mg πρεδνιζολόνης ημερησίως), προκαλούν τα

συμπτώματα του συνδρόμου Cushing και της ανεπάρκειας της επινεφριδικής λειτουργίας. Η πρεδνιζολόνη θα πρέπει συνεπώς να χρησιμοποιείται στη χαμηλότερη δυνατή δόση και μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση υπερβολικής λήψης PREZOLON, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ή, αν δε βρίσκετε το γιατρό σας, με το Κέντρο Δηλητηριάσεων (Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων 2107793777)

2.8 Τι πρέπει να γνωρίζετε στην περίπτωση που παραλείψατε να λάβετε κάποια δόση:

Αν πρέπει να λαμβάνετε το φάρμακο συνεχώς και παραλείψατε μία δόση, θα πρέπει να λάβετε τη δόση αυτή το ταχύτερο δυνατό. Αν εν τούτοις, πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, μην λάβετε τη δόση που παραλείψατε, αλλά συνεχίστε

κανονικά τη θεραπεία. Μη διπλασιάζετε τη δόση.

2.9 Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Μαζί με τις επιθυμητές ενέργειες κάθε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει και ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες). Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν εμφανίζονται πολύ συχνά, όταν εμφανιστούν θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός σας, για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Τόσο τα φυσικά γλυκοκορτικοειδή, όσο και τα συνθετικά τους παράγωγα σε ισοδύναμες δόσεις έχουν ισόβαθμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι η μακροχρόνια κυρίως χορήγηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, από τις οποίες οι κυριότερες είναι οι εξής:

Ιατρογενές σύνδρομο Cushing, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, κατακράτηση νατρίου και ύδατος με σχηματισμό οιδημάτων, υποκαλιαιμία, υπέρταση, καταβολισμός λευκωμάτων, αρνητικό ισοζύγιο αζώτου και ασβεστίου με οστεοπόρωση, ενεργοποί­

ηση, πρόκληση, αιμορραγία ή διάτρηση πεπτικού έλκους, ψυχωσικές εκδηλώσεις, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης και γλαύκω­μα, καταρράκτης, ευαισθησία στις λοιμώξεις και εξάπλωση μικροβιακών φλεγμονών, μυκητιάσεων ή ιώσεων αναστολή σωματικής ανάπτυξης στα παιδιά, καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, αναστολή της φλοιοεπινε­φριδικής λειτουργίας, συγκάλυψη οξείας χειρουργικής κοιλίας (αθόρυβη περιτονίτιδα σε περιπτώσεις διάτρησης), μυοπάθει­ες, ατροφία του δέρματος, αιμορραγία μεμονωμένων σημείων ή περιοχών του δέρματος, εκχυμώσεις, ερυθρές ραβδώσεις, ακμή, καθυστέρηση της επούλωσης τραυμάτων, μεταβολές της ανάπτυξης των τριχών του σώματος και του προσώπου, αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων, διαταραχές της έκκρισης σεξουαλικών ορμονών, φλεγμονές του παγκρέατος (σε αλκοολικούς υπάρχει προδιάθεση), άσηπτες νεκρώσεις των οστών. Σε άτομα με χρόνια αρθρική φλεγμονή, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αγγειακής νόσου. Σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ρήξης του εντέρου.

2.10 Ημερομηνία λήξης του προϊόντος: Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται στον περιέκτη (blister) και στο κουτί. Να μην χρησιμοποιείτε το φάρμακο μετά την πάροδο της ημερομηνίας λήξης.

2.11. Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος: Να προστατεύεται από το φως.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///