Περιβαλλοντικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην πρόκληση και στη χρονιότητα μιας ρινοκολπίτιδας

alt

Στρατουδάκη Ρωξάνη, Ιατρός, ΩΡΛ, Ηράκλειο, Κρήτη

Η παραμονή των μικρών παιδιών σε παιδικό σταθμό με μεγάλο αριθμό παιδιών, το παθητικό κάπνισμα των παιδιών και των ενηλίκων, το ενεργητικό κάπνισμα, η χρήση ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση, π.χ. κοκαΐνη, χασίς κλπ και η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, όπως π.χ. η χλωρίνη συμβάλλουν στην πρόκληση , αλλά και στη χρονιότητα της παραρρινοκολπίτιδας. 

     

Τα παιδιά που συνεχίζουν να πίνουν το γάλα τους με θήλαστρο σε ύπτια θέση υφίστανται παλινδρόμηση μιας ποσότητος γάλακτος, που καταπίνουν προς το ρινοφάρυγγα και προς τις ρινικές κοιλότητες. Τούτο συμβάλλει στη δημιουργία οιδήματος του βλεννογόνου και προδιαθέτει στην πρόκληση μέσης ωτίτιδας και παραρρινοκολπίτιδας.       

 

Η διαμονή σε χώρους που κλιματίζονται με ανεπαρκείς συσκευές κλιματισμού, οι οποίες δεν ανανεώνουν το ατμοσφαιρικό αέρα και τον ξηραίνουν, ευνοούν την κακή λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου, πράγμα που κινητοποιεί τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της δημιουργίας, αλλά και χρονιότητας μιας παραρρινοκολπίτιδας.  Τα παιδιά που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν συνήθως ελλειπή ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D3. Τούτο τα προδιαθέτει στη πρόκληση καθ' υποτροπήν λοιμώξεων. ΗΑρκεί μια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες για 10-12 λεπτά για να φωτοσυντεθούν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3  στιν οεργανισμό. Αν τούτο δεν είναι εφικτό, τότε χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνης D3 

 

Οι εργαζόμενοι σε χοιροτροφεία ευρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης νόσου του αναπνευστικού, όπως το σύνδρομο ερεθισμού του αναπνευστικού βλεννογόνου, η χρονία ρινοκολπίτιδα και η χρονία βρογχίτιδα. Η σκόνη του χοιροτροφείου μπορεί να τροποποιήσει τη φυσιολογική διέγερση των κροσσών του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου του αναπνευστικού βλεννογόνου, που σημαίνει ότι διαταράσσεται ο μηχανισμός του βλεννοκροσσωτού καθαρισμού, ευνοώντας την ανάπτυξη της νόσου [1]. 

 

 

Βιβλιογραφία 

Wyatt TA, Sisson JH, Von Essen SG, Poole JA, Romberger DJ. Exposure to hog barn dust alters airway epithelial ciliary beating. Eur Respir J. 2008 Jun;31(6):1249-55. Epub 2008 Jan 23. 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///