Χειρουργική τεχνική της ενδοσκοπικής εκτομής του λεμφαδένα “φρουρού” στον N0 του τραχήλου

alt
Παξινός Μιχάλης, Ιατρός ΩΡΛ, Βόλος

Υπάρχει μία αυξανόμενη ζήτηση για την εκτομή του λεμφαδένα "φρουρού, η οποία αναπτύχθηκε για να μειωθεί το μέγεθος των χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με καρκίνο. Ανάμεσα στις χειρουργικές τεχνικές, η ενδοσκοπική τεχνολογία εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο τμήμα της χειρουργικής προσέγγισης. Ωστόσο, η εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής, εκτός από την χειρουργική του θυρεοειδούς, δεν έχει μέχρι στιγμής κερδίσει εκτεταμένης αποδοχής.

Η πρόκληση της ενδοσκοπικής χειρουργικής του τραχήλου είναι να δημιουργήσει επαρκή κοιλότητα εργασίας ώστε να κάνει την χειρουργική εκτομή αξιόπιστη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές εάν πρόκειται να γίνει εκτομή σε επίπεδα του τραχήλου που είναι απομακρυσμένα από την τομή του δέρματος.

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στην ανάπτυξη μίας ελάχιστα παρέμβατικής, ενδοσκοπικής εκτομής λεμφαδένα δια μέσου μίας μονής τομής δέρματος. Μέσω της χρήσης ενός ειδικά σχεδιασμένου ενδοσκοπίου με διάχυτες λεπίδες, είναι πιθανός ο καθαρισμός των μαλακών μορίων από μία κοιλότητα.

Βασιζόμενοι στα προκαταρκτικά μας αποτελέσματα με αυτή την τεχνική, είναι δυνατόν να συζητηθούν οι δυνατότητες και οι περιορισμοί αυτής της μεθόδου. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η τεχνική είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και πρέπει νε βελτιωθεί περεταίρω.

Οι τεχνικές παράμετροι και η σπουδαιότητα της ενδοσκοπικής εκτομής λεμφαδένα στον τράχηλο είναι υποσχόμενες και παρουσιάζουν επιστημονικές και κλινικές δυνατότητες. Ο μελλοντικός στόχος της περιγραφόμενης τεχνικής είναι να εκτελέσει ακόμη πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς χρησιμοποιώντας μία ελάχιστα παρεμβατική ενδοσκοπική προσέγγιση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sesterhenn AM, Folz BJ,. Werner JA : Surgical technique of endoscopic sentinel lymphadenectomy in the N0 neck. Operative Techniques in Otolaryngology-Head and Neck Surgery Volume 19, Issue 1, March 2008, Pages 26-32 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///