Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης

alt

Δρ Γκέλης Ν.  Δημήτριος

                                       Ωτορινολαρυγγολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ακοολογία και τη θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 29100, τηλ. 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

alt

Αγγελάτος Γεράσιμος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα

Υπάρχουν περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης, οι οποίες μπορούν να χειρουργηθούν και να αποκατασταθεί η ακουστική ικανότητα του πάσχοντος αυτιού.

Με τη χειρουργική επέμβαση όμως δεν ανακόπτεται η συνεχιζόμενη απομετάλλωση του οστέινου λαβυρίνθου. Συνεπώς η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει την ωτοσκλήρυνση [4].

 

Η χειρουργική επέμβαση είναι ανακουφιστική λύση αποκατάστασης της ακοής.

Οι περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης που δεν χειρουργούνται, είτε διότι είναι πολύ προχωρημένες , είτε διότι δεν το επιθυμεί ο ασθενής, είτε διότι είναι λαβυρινθικές μπορεί να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας ή με τη χορήγηση Φθοριούχου Νατρίου (Florical caps) [4].

 

Το σκεπτικό της φαρμακευτικής θεραπείας της ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο (Florical caps) είναι η καθυστέρηση και τελικά η διακοπή της φάσης της απορρόφησης του οστού [4].

 

Το Φθοριούχο Νάτριο (Florical caps) αναστρέφει την αρχόμενη ωτοσκλήρυνση, ιδίως στα νεώτερης ηλικίας άτομα [1]. Χορηγείται στην  λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση, διότι  μπορεί να καθηλώσει τη νόσο και να ανακόψει την πορεία της προς την κώφωση, μπορεί να ελαττώσει τις εμβοές και να αποτρέψει τις κρίσεις ιλίγγου. Τα άτομα άνω των 70Kg χρειάζονται 1 κάψουλα Χ 3 ημερησίως για τρία χρόνια. Τα άτομα κάτω των 70Kg χρειάζονται 2 κάψουλες Χ 3 ημερησίως για τρία χρόνια. Η χορήγηση θεωρητικά πρέπει να συνεχίζεται εφόρου ζωής σε δοση  1 κάψουλα ημερησίως

 

Το Φθοριούχο Νάτριο (Florical caps) συνιστάται επίσης σε όλα τα χειρουργηθέντα άτομα με ωτοσκλήρυνση, σε δόσεις συντηρήσεως, της μιας κάψουλας ημερησίως εφόρου ζωής.

 

Το Florical έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην ωτοσκλήρυνση τα τελευταία 45 χρόνια [1]. Περιέχει Φθοριούχο Νάτριο και Ανθρακικό ασβέστιο. Το τελευταίο προέρχεται  από κελύφη ειδικών οστράκων.

 

Αποφεύγεται τις απομιμήσεις και τα σκευάσματα φθορίου που δεν περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο από κελύφη ειδικών οστράκων. Το ανθρακικό ασβέστιο από μαρμαρόσκονη ή από οστά δεν ευνοεί την αποτελεσματική απορρόφηση του φθορίου.

Florical caps  λοιπόν μπορεί να πάρουν [4]:

1.    Άτομα με αρχόμενη ωτοσκλήρυνση

2.    Λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση

3.    Πολύ προχωρημένη ωτοσκλήρυνση

 

Άτομα με ωτοσκλήρυνση που χειρουργήθηκαν επιτυχώς, αλλά πρέπει να αποτραπεί η εξέλιξη της νόσου. Έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση Φθοριούχου Νάτριου (Florical caps) είναι αποτελεσματικότερη, όταν ο ασθενής παίρνει ταυτόχρονα και βιταμίνη D3. Σε όλους τους ασθενείς υπολογίζονται τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης  D3 στον ορό, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3, τα οποία πρέπει να είναι > των 30ng/ml. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλότερα τότε χορηγείται βιταμίνη D3 σε δόση 4000-5000 UI ημερησίως [2.3]. Βλέπε: Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©


Χορηγούνται 4-5 σταγόνες D3 Gkelin , το οποίο σε κάθε σταγόνα περιέχει 1000IU βιταμίνης D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το οποίο εξασφαλίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο. 


Βιβλιογραφία

1. Uppal S, Bajaj Y, Coatesworth AP. Otosclerosis 2: the medical management of otosclerosis. Int J Clin Pract. 2010 Jan;64(2):256-65.

2. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005 May 11;293(18):2257-64.

3. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Staehelin HB, Orav JE, Stuck AE, Theiler R, Wong JB, Egli A, Kiel DP, Henschkowski J. Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2009 Oct 1;339:b3692.

4.  Γκέλης Δ., Γκόλας Ε., Λυτρίδης Κ, Κυρατζίδης Τ. Η Θεραπεία της Κοχλιακής Ωτοσπογγίωσης ή Ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο. Εκδόσεις Βελερεφόντης, Α΄ Έκδοση Ιανουάριος 2004, B΄ Έκδοση, Σεπτέμβριος 2007, Γ΄Έκδοση, 7 Φεβρουαρίου 2008, Δ΄Έκδοση, 29 Απριλίου 2008, Ε΄Έκδοση 7 Ιουλίου 2008, Στ΄Έκδοση 25η Ιανουαρίου 2010. www.gelis.gr

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///