Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να ευνοήσει την πρόκληση ροχαλητού και απνοιών στον ύπνο©

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να ευνοήσει  την πρόκληση  ροχαλητού και απνοιών στον ύπνο©

alt
Κλεφτογιάννης Δημήτριος, Ιατρός, ΩΡΛ, Καλαμάτα

Τα υπέρβαρα άτομα είναι επιρρεπή στο ροχαλητό, διότι εκτός από την αύξηση του συνολικού λίπους σε όλο το σώμα τους, συσσωρεύουν άφθονο λίπος στο φάρυγγα, τη σταφυλή, τη μαλακή υπερώα και ανάμεσα στους μυ: της γλώσσας.. Η συσσώρευση του λίπους προκαλεί ελάττωση τη; διαμέτρου του φάρυγγα. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της ταχύτητα; του εισπνεομένου αέρα, καθώς υποχρεώνεται να διέλθει δια μέσου ενός πιό στενού σωλήνα.

Η επιτάχυνση της ροής του αέρα από τη μύτη προς το ρινοφάρυγγα προκαλεί σύμπτωση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και έναρξη παραγωγής παλμικών δονήσεων της σταφυλής, της μαλακής υπεροόας και των μαλακών ιστών του φάρυγγα, όπως οι κάθετες πτυχές του βλεννογόνου του ή η γλωσσική αμυγδαλή ή οι υπερτροφικές παρίσθμιες αμυγδαλές, αν υπάρχουν. Αν η στένωση του φάρυγγα είναι μεγάλη και ευνοείται η απόφραξη του, προκαλείται νοσηρό ροχαλητό και υπνική άπνοια.

Μια αύξηση του σωματικού βάρους κατά το 20% πάνω από το κανονικό ευνοεί την πρόκληση ή την ενίσχυση του ροχαλητού. Παρά τούτο το ένα τρίτο των ασθενών με νοσηρό ροχαλητό έχουν κανονικό βάρος.

Βιβλιογραφία:

Γκέλης Ν. Δημήτριος. Το ροχαλητό και η Θεραπεία του, Εκδόσεις Βελλεροφόντης, 1997

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///