Τεχνικές καθορισμού του επιπέδου απόφραξης του ρινοφάρυγγα ροχαλητικών ασθενών©

Δεν υπάρχει κάποιο τυποποιημένο σημείο αναφοράς με το οποόι θα μπορούσε να καθοριστεί το επίπεδο

alt

Μαργαρίτης Νεκτάριος, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος Παπαβασιλείου, Πλησίον Γυμνασίου, Νάξος, Κυκλάδες 84300, Τηλ. 2285301029, 6974495243 email: nekmarg@gmail.com

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ροχαλητό και τις υπνικές άπνοιες, ΩΡΛ αιτιολογίας, ΩΡΛ Αλλεργία, ΩΡΛ Ογκολογία, Φωνιατρική Παιδιατρική ΩΡΛ, ΩΡΛ ενηλίκων, Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική

alt
     Μιχάλαρος Χρήστος,                      Ιατρός                       Ωτορινολαρυγγολόγος, Λευκωσία, Ιατρικό Κέντρο  "Άγιος Λουκάς", Κύπρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία, Ροχαλητό, υπνικές άπνοιες ΩΡΛ αιτιολογίας, Φωνιατρική, Εφαρμογές ακουστικών βαρηκοίας, παιδοΩΡΛ, ΩΡΛ ενηλίκων, Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ογκολογία, βιταμίνη D
alt
alt
 

απόφραξης του ρινοφάρυγγα κατά τη διάρκεια των αποφρακτικών γεγονότων. Γιαυτό επιβάλλεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να βελτιωθούν οι υπάρχουσες μέθοδοι έρευνας και να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές τεχνικές.

Έτσι μόνο θα βελτιωθεί η κατανόηση της παθολογικής φυσιολογίας του OSAHS και του ροχαλητού και θα ληφθεί η ορθή απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία [1].

Οι μέθοδοι της καρδιοαναπνευστικής παρακολούθησης και καταγραφής , καθώς και η ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα με εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρρυγγοσκόπιο κατά τη διάρκεια τεχνητού ύπνου χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της σοβαρότητας του συνδρόμου της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και του επιπέδου της απόφραξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια των απνοϊκών επεισοδίων [2].

Σε έρευνα που έγινε σε 10 άτομα, που έπασχαν μόνο από βαρύ ροχαλητό, χωρίς αποφρακτική υπνική άπνοια, προκειμένου να μελετηθούν οι μηχανισμοί του ροχαλητού τους χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της ρινικής ενδοσκόπησης, κατά τον ύπνο.

Παρατηρήθηκε ο μηχανισμός του ροχαλητού στον κάθε ασθενή και καταγράφηκαν σε μαγνητόφωνο οι ήχοι του ροχαλητού του. Έξη από τους ασθενείς χρησιμοποιούσαν μόνο τη μαλακή τους υπερώα για την παραγωγή του ροχαλητού.

Τρεις ροχάλιζαν, χρησιμοποιώντας τη βάση της γλώσσας τους και ένας χρησιμοποιούσε ταυτόχρονα τη μαλακή υπεροχι και τη βάση της γλώσσας. Η διάκριση μεταξύ του ροχαλητού, που προκαλείται από τον πτερυγισμό της μαλακής υπερώας και τη βάση της γλώσσας στηρίζεται στην ανάλυση του σχήματος και της συχνότητας των ηχητικών κυμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο κάθε θόρυβος έχει το δικό του ευδιάκριτο σχήμα κυμάτων και συχνότητα, πράγμα που επιτρέπει την εύκολη αναγνώρισή τους [3].

Η στροβοσκόπηση κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης του ρινοφάρυγγα και του λάρυγγα με το εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο, ενώ ο ασθενής κοιμάται, ενισχύει την ορατότητα του εξεταστή κατά τη διάρκεια της εξέτασης και επιτρέπει την αναγνώριση μερικών λεπτών απόψεων των μηχανισμών της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, όπως οι κραδασμοί του οπισθίου τοιχώματος του φάρυγγα και τα κύματα του ρινοφαρυγγικού βλεννογόνου. Στους εξεταζόμενους, με αυτό τον τρόπο μπορεί να εντοπιστούν πολλαπλά σημεία απόφραξης να τεθεί ακριβέστερη διάγνωση και να αποφασιστεί η αποτελεσματικότερη θεραπεία [4].

Βιβλιογραφία

1. Faber CE, Grymer L. Available techniques for objective assessment of upper airway narrowing in snoring and sleep apnea. Sleep Breath. 2003 Jun;7(2):77-86.

2. Zatoloka DA, Furmanchuk DA, Koliadich ZhV, Tishkevich ES, Andrianova TD, Frolov IuIu, Makarin-Kibak AS. The modern approaches to diagnostics of obstructive sleep apnoea syndrome. Vestn Otorinolaringol. 2013;(1):58-60.

3. Quinn SJ, Huang L, Ellis PD, Williams JE. The differentiation of snoring mechanisms using sound analysis. Clin Otolaryngol Allied Sci. 1996 Apr;21(2):119-23.

4. Kotecha B, Kumar G, Sands R, Walden A, Gowers B. Evaluation of upper airway obstruction in snoring patients using digital video stroboscopy. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013 Jul;270(7):2141-7. doi: 10.1007/s00405-013-2370-y. Epub 2013 Feb 8.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///