H κακοσμία του στόματος και η χρήση του πράσινου τσαγιού

H κακοσμία του στόματος και η χρήση του πράσινου τσαγιού

alt
Βαρελά Αναστασία, Ιατρός, ΩΡΛ, Μέγαρα
alt

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κόρινθος

Το πράσινο τσάϊ αποτελεί μια σημαντική πηγή πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι πολυφαινόλες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη 3 [epigallocatechin 3 gallate (EGCG)]  αποτελούν το πιο ενδιαφέρον συστατικό των φύλλων του πράσινου τσαγιού.


Το πράσινο τσάι έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από ποικίλες κακοήθεις, καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους. Υπάρχουν σήμερα σημαντικές ανακοινώσεις , στις οποίες περιγράφονται τα επωφελή αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού και των πολυφαινολών του στη στοματική υγεία.


Το πράσινο τσάϊ προστατεύει από τα βακτηρίδια ,που προκαλούν την τερηδόνα. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού διαθέτουν αντιικές ιδιότητες και πιστεύεται ότι βοηθάει στην προστασία κατά του ιού της γρίπης.


Επιπρόσθετα οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξαφανίσουν την κακοσμία του στόματος, διότι τροποποιούν τις δύσομες πτητικές θειούχες ουσίες που παράγονται από τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος.


Το οξειδωτικό στρες της στοματικής κοιλότητας και η φλεγμονή, που είναι τα επακόλουθα του καπνίσματος και των τοξικών συστατικών που παράγονται με τον καπνό, όπως η νικοτίνη και ακρολεϊνη, μπορεί να περιοριστούν από την παρουσία των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού.


Γενικά το πράσινο τσάι αυξάνει την άμυνα των υγιών ιστών και κυττάρων κατά των κακοήθων μετασχηματισμών και τοπικά ασκεί απόπτωση στα στοματικά καρκινικά κύτταρα.

Bιβλιογραφία

Narotzki B, Reznick AZ, Aizenbud D, Levy Y. Green tea: a promising natural product in oral health. Arch Oral Biol. 2012 May;57(5):429-35. Epub 2012 Jan 5.

Η κακοσμία του στόματος http://www.pharmagel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=59:kakosmia-stomatos&catid=42:generally&Itemid=62

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///